sobota, dubna 30, 2011

Poznávání minulosti...

Dnes pokračovalo poznávání naší minulosti... s kamarádkou jsme se vydaly několik kilometrů východně od města Litoměřice do obce Ploskovice, která je známá svým půvabným zámkem. Letní rezidenci nechala postavit přibližně v letech 1720-30 Anna Marie Toskánská z rodu Sasko-lauenburského, manželka toskánského vévody Gastona III, architektem byl pravděpodobně Kilián Ignatz Dietzenhofer. Dnešní podoba zámku pochází z 2. poloviny 19. století, kdy se upravoval pro cisaře Ferdinanda V. Habsburského. V této době zda pracoval malíř Josef Navrátil, jehož krásné malby zdobí 1. patro zámku.

             
              
  
   

Jeden z překrásných stropů zámku...
              

Základní koncepce zámeckého parku vznikla po roce 1720. Velkorysé je jeho osové řešení od vstupního pavilonu přes zámecký vestibul, zadní park s rybníčkem a topolovou alejí až k mariánskému sousoší u dnešního vlakového nádraží. Koncepce byla zachována i při pozdějších změnách, kterými v průběhu doby park procházel.
              
              
    

Ploskovický zámek je postaven na okraji terénního zlomu proměněného v terasu a z tohoto důvodu se jeví ze severu jako dvoupatrový, z jihu pak třípatrový. Zlom vyrovnávají umělé vodní jeskyně, tzv. grotty.


Žádné komentáře:

Okomentovat